De gevel is één van die onderdelen van een woning die het soms hard te verduren krijgen door allerlei weersinvloeden. Regen, hagel en wind kunnen de gevel soms lichte tot ernstige schade toebrengen. Hierdoor vermindert de stabiliteit van je gevel, en krijgt het ook een verloederde aanblik.
Om je gevel beter te beschermen tegen weersinvloeden, wordt er soms voor gekozen om de gevel te hydrofoberen. Wat is zo’n hydrofuge juist? Hoe gaat zo’n hydrofuge juist in z’n werk? En hoeveel kost het?
Het hydrofoberen van een gevel doe je met de bedoeling om je gevel te beschermen tegen weersinvloeden en vervuiling. Hydrofoberen wordt vaak gebruikt als synoniem voor impregeneren.
Bij een hydrofuge wordt er een speciaal product op de gevel aangebracht. Dit impregneermiddel heeft doorgaans een transparante kleur, waardoor het uitzicht van je gevel niet verandert.
Het impregneermiddel beschermt je gevel op verschillende manieren. Zo zal het in de eerste plaats een bescherming bieden tegen neerslag, zoals regen of hagel.
Maar daarnaast zal een impregneermiddel ook een bescherming bieden tegen mos- en algengroei, en vervuiling in het algemeen. Zo zullen mossen en algen zich moeilijker op de gevel kunnen hechten door het impregneermiddel. Je gevel blijft er langer als nieuw uitzien, en dit heeft een positieve invloed op de uitstraling van je hele woning.
Een hydrofuge kadert vaak in een groter gevelreinigingsproject of gevelrenovatieproject. Vooraleer je je gevel wil hydrofoberen, moet het steeds hersteld en gereinigd worden. Anders kan het impregneermiddel zich niet hechten op de ondergrond.
Eerder in dit artikel kwamen al enkele voordelen van een hydrofuge aan bod. Hieronder vind je nog eens een overzicht van de voordelen en nadelen van een hydrofuge.
+ Door je gevel te hydrofoberen is het beter beschermd tegen weersinvloeden. Vocht kan zich niet door het impregneermiddel dringen, waardoor je ook geel last meer hebt van doorsland vocht in de gevel.
+ Naast bescherming tegen weersinvloeden zal een hydrofuge je gevel ook beschermen tegen vervuiling, mosgroei en algengroei. Je gevel blijft langer proper, waardoor je minder snel een gevelreiniging moet uitvoeren.
+ Uiteraard heeft een propere gevel ook een positieve invloed op de uitstraling van je woning. Je huis zal na de hydrofuge in waarde stijgen, en eventuele potentiële kopers aantrekken.
+ In vele gevallen bevat het impregneermiddel ook brandwerende substanties. Je gevel hydrofoberen verhoogt in dat geval ook de brandveiligheid.
Hydrofoberen kan enkel bij gevels die in goede staat zijn. Je moet je gevel dus op voorhand reinigen, en eventuele mankementen moeten hersteld worden. Denk hierbij aan barsten in de gevel, of loszittende voegen.
Ook vochtproblemen moeten eerst hersteld worden. Vooral problemen met opstijgend vocht moeten eerst worden aangepakt, omdat je anders het risico loopt dat het vocht na de hydrofuge komt vast te zitten in de muur.
Opstijgend vocht is een vaak voorkomend probleem bij zwakke en poreuze gevels. Het maakt je gevel instabiel, en moet daarom snel aangepakt worden. Benieuwd hoe je opstijgend vocht herkent, en hoe je het best aanpakt?
Meer over de oorzaken en behandeling tegen opstijgend vocht!
Een hydrofuge moet na een aantal jaar terug herhaald worden, om de gevel die optimale bescherming te kunnen blijven bieden. Doorgaans gaat het om 8 à 10 jaar. De precieze duur hangt af van het impregneermiddel waarvoor gekozen wordt.
Een impregneermiddel mag niet zomaar op de gevel worden aangebracht. Er gaat een grondige voorbereiding aan vooraf.
Dit zijn de stappen die je moet volgen bij het impregneren van een gevel.
Een impregneermiddel mag enkel worden aangebracht op een gevel die in goede staat is. In de eerste fase wordt de gevel dus aan een grondige inspectie onderworpen.
Zo zal men kijken of er geen schade is aan de gevel. Typische voorbeelden zijn barsten of scheuren. Ook loszittende voegen zijn een vaak voorkomend probleem bij oudere gevels.
Vochtproblemen in de gevel moeten ook worden aangepakt. Een impregneermiddel laat immers geen vocht door. Niet van buiten naar binnen, maar ook niet van binnen naar buiten. Zorg er dus voor dat er geen vocht meer in de muur zit, vooraleer je de gevel impregneert. Zoniet komt het vocht in de muur vast te zitten.
Tot slot wordt in deze fase ook gekeken of de gevel wel in aanmerking komt voor een hydrofuge. Een impregneermiddel is immers niet voor elke ondergrond even geschikt.
In een tweede fase zal de gevel grondig gereinigd worden. Dat is nodig om het impregneermiddel goed te laten hechten op het muuroppervlak.
Typische soorten vervuiling op de gevel zijn stofdeeltjes en roetdeeltjes, maar ook mossen en algen. Hoe je de gevel best reinigt, hangt af van het soort vervuiling en de hardnekkigheid van de vervuiling. Je kan kiezen voor verschillende soorten gevelreiniging, zoals nevelstralen, stoomreinigen of zandstralen.
Lees hier meer over de verschillende methoden van gevelreiniging.
Eens de gevel volledig hersteld en gereinigd is, kan je overgaan tot het hydrofoberen van de gevel. Een hydrofugemiddel wordt doorgaans verneveld op de gevel aangebracht.
Er bestaan verschillende soorten hydrofugemiddelen, zoals chemische en biologische middelen. Ook zijn er nogal wat verschillen in kwaliteit. De kwaliteit van het impregneermiddel zal bv. ook bepalen hoe lang de beschermlaag zal meegaan, en dus ook wanneer je terug zal moeten impregeneren.
Hoeveel je betaalt voor het hydrofoberen van een gevel, hangt af van een aantal factoren. Uiteraard zal de oppervlakte van je gevel grotendeels de totale kostprijs bepalen, maar daarnaast spelen ook andere factoren een rol. Denk maar aan de bereikbaarheid van je gevel, en de kwaliteit van het impregneermiddel.
Voor het hydrofoberen van de gevel zelf betaal je een prijs die schommelt rond de 8 à 12 euro per m². Je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat de gevel vooraf eerst nog gereinigd en eventueel ook nog hersteld moet worden. Deze werkzaamheden kunnen extra kosten met zich meebrengen.
Wil je graag een gedetailleerde prijs ontvangen voor het impregneren van je gevel? Aarzel niet om offertes op te vragen bij meerdere specialisten, en hun prijzen te vergelijken. Je hebt dan niet alleen een idee over de totale kostprijs, je zal bovendien ook advies kunnen krijgen van echte specialisten in het vak.
Aarzel niet om een professionele vakman te contacteren, om je gevel te laten hydrofoberen. Een hydrofuge is namelijk een specialistenwerk, dat grondig aangepakt moet worden.
Geef ons door wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan voor jou op zoek naar geschikte specialisten in jouw buurt. Zij zullen je vervolgens elk een offerte op maat voorleggen, waardoor je prijzen kan vergelijken. Door te vergelijken kan je soms tot wel 35% besparen op de kostprijs.
Alle offertes zijn bovendien volledig gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.