Oude muren vertonen vaak onaangename oneffenheden. Sommige mensen vinden zelfs de kleinste oneffenheden heel irritant. Maar gelukkig zijn er moderne technieken om die vervelende oneffenheden weg te werken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je muren te bezetten.
Door je muren te bezetten, krijgen ze weer een strakke en moderne look. Maar hoe ga je juist te werk bij het bezetten van buitenmuren? Welke mogelijkheden heb je?
We haalden in de inleiding al aan dat je de kleinste oneffenheden kan wegwerken door het bezetten van je muren. Maar dat is lang niet de enige reden waarom mensen hun muren laten bezetten. Er zijn nog een lange reeks andere voordelen.
Dit zijn er maar enkele.
+ Door je muren te bepleisteren, heb je meteen ook de gelegenheid om je gevel te isoleren, moest dit nog niet gebeurd zijn. Plaats eerst de isolatie tegen de oude gevelmuur, en werk de buitenmuur dan verder af door het te bepleisteren.
Ontdek hoe je te werk gaat bij het plaatsen van gevelisolatie.
+ De pleister die je gebruikt om je muren te bezetten is waterdampdoorlatend. Vochtige lucht van binnenuit kan dus via de pleister toch nog uit de woning ontsnappen.
+ Langs de andere kant is gevelpleister vochtafwerend. Vocht kan van buitenuit dus niet naar binnen dringen. Iets wat vaak een probleem is bij oude en poreuze bakstenen muren.
+ Je buitenmuren bezetten geeft je gevels weer een nieuwe look. Gedaan dus met die oude en versleten gevels. Je kan bovendien van kleur veranderen, waardoor je woning er helemaal anders kan gaan uitzien.
+ Buitenmuren bezetten is bovendien een heel betaalbare klus. Later in dit artikel gaan we dieper in op de prijs.
Voor het bezetten van muren heb je verschillende mogelijkheden wat crepi of gevelpleister betreft. Indien je een binnenmuur wil bepleisteren, dan zijn zowat alle soorten pleister geschikt.
Voor het bezetten van een buitenmuur liggen de zaken iets anders. Voor het bepleisteren van een buitenmuur heb je de keuze tussen verschillende soorten crepi. Je kan kiezen voor:
Kunstharspleisters zijn vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen. Kunstharspleister is namelijk heel goed bestand tegen weersinvloeden en laat helemaal geen water door. Bovendien is het een geschikte pleister voor egale oppervlakten.
Voor oude gevels kies je best voor een minerale pleister. Dit type pleister is namelijk heel goed in het afvoeren van vocht dat al in de muur zit. Een veel voorkomend probleem bij oude bakstenen muren.
Silicaat- en siliconenpleisters kunnen gebruikt worden bij gevels die micro-scheurtjes vertonen. Maar ze zijn ook geschikt als afwerkingslaag na het aanbrengen van gevelisolatie. Tot slot kan je ook kiezen voor siloxaanpleisters. Dit type pleisters zijn heel geschikt voor gevels die blootgesteld worden aan ruwe weersomstandigheden.
Een buitenmuur bezetten kan je op verschillende manieren doen, afhankelijk van het resultaat dat je wilt bereiken. Toch kan je steeds min of meer hetzelfde stappenplan volgen.
Vaak verloopt het bepleisteren van de gevel met crepi in drie stappen. In de eerste stap begint men met het uitvoeren van de voorbereidende werken. Daarna volgt het aanbrengen van een beschermende laag. Tot slot brengt men de laatste pleisterlaag aan.
Net zoals bij bijvoorbeeld schilderwerken, moeten er ook voor het bezetten van buitenmuren enkele voorbereidende werken uitgevoerd worden. Zo zullen ten eerste al de stellingen geplaatst worden tegen de gevel, zodat de stukadoor makkelijk de hele gevel onder handen kan nemen.
Nadien zal men alle ramen en deuren netjes afplakken, zodat ze niet beschadigd raken tijdens de werken.
Tot slot zal de gevel eerst nog gereinigd worden met koud water, waarna de hoek- en stopprofielen worden geplaatst en afgekit.
In de tweede stap wordt eerst wapeningsgaas of gewapende onderlaag aangebracht. Deze beschermende onderlaag garandeert een kwalitatief eindresultaat, en is onmisbaar in het uitvoeringsproces.
Tot slot zal de specialist de uiteindelijke gevelpleister aanbrengen. Hoe hij te werk gaat, hangt in grote mate af van het type gevelpleister dat je kiest (zie vorig punt). Kies je voor een milieuvriendelijke pleister, dan zal die doorgaans rechtsreeks op de muur aangebracht kunnen worden. Kies je eerder voor een siliconenpleister, dan zal eerst nog een voorstrijklaag moeten aangebracht worden.
Pleister kan op verschillende manieren op een gevel worden aangebracht. Je kan immers verschillende technieken toepassen om crepi op de gevel aan te brengen. Dit zijn de voornaamste technieken.
De prijs voor het bezetten van muren hangt af van meerdere factoren. Ook kan de prijs verschillen van aannemer tot aannemer.
Het soort gevelpleister of crepi dat je kiest zal een grote invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs. Daarnaast zal ook je keuze om al dan niet isolatie te plaatsen een rol spelen in de prijs.
Dit zijn een aantal richtprijzen voor het bezetten van buitenmuren met gevelpleister.
Soort gevelpleister | Prijs per m² (zonder isolatie) | Prijs per m² (met isolatie) |
---|---|---|
Siliconenpleister | 72 euro (excl. BTW) | 90 à 110 euro (excl. BTW) |
Minerale pleister | 64 euro (excl. BTW) | 80 à 100 euro (excl. BTW) |
Wil je je buitenmuren laten bezetten, en ben je op zoek naar een geschikte specialist? Wij kunnen je hierbij helpen. Vul onderstaand formulier in, en op basis van jouw gegevens gaan we op zoek naar geschikte specialisten in jouw regio. Je krijgt van elk van hen een gratis offerte op maat opgestuurd, zodat je rustig meerdere prijzen kan vergelijken. Hierdoor kan je tot wel 35% besparen.
Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.