Door je gevel te isoleren kan je besparen op je energiekosten. Maar dat is zeker niet het enige voordeel. Ook het binnenklimaat in je woning zal sterk verbeteren. Je zal minder sterke temperatuurschommelingen ervaren, wat veel aangenamer aanvoelt.
Maar wanneer is gevelisolatie plaatsen de juiste oplossing? Hoeveel betaal je voor het aanbrengen van gevelisolatie? En welke premies kan je tegenwoordig nog krijgen?
Er zijn verschillende manieren waarop je je muren zou kunnen isoleren. Je kan je muren zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant isoleren. Maar het is ook mogelijk om je spouwen te isoleren.
Deze laatste optie is het meest interessant. Je isoleert in dit geval namelijk een holle ruimte in de muur. Je spouwmuur isoleren gaat het snelst, en bovendien verlies je geen ruimte aan de binnenkant of de buitenkant van de muur. Je gevel blijft er ook hetzelfde uitzien.
Indien spouwmuurisolatie geen optie is, bijvoorbeeld omdat er geen spouw is, dan is buitenmuurisolatie de meest interessante optie. Bij deze methode is het immers mogelijk om een volledige isolatieschil rondom je gevel aan te brengen. De kans op koudebruggen is hier dus veel kleiner dan bij binnenmuurisolatie. Bovendien biedt buitenmuurisolatie een mooie gelegenheid om je gevel in een nieuw jasje te stoppen.
Indien zowel spouwmuurisolatie als buitenmuurisolatie geen mogelijkheid zijn, dan zal worden gekozen voor binnenmuurisolatie. Dit is de meest haalbare oplossing, aangezien de binnenmuur steeds vlot bereikbaar is. De muur isoleren langs de binnenkant is steeds de laatste optie, aangezien het ook de minst interessante is. Je verliest immers een beetje ruimte binnenshuis, en bovendien heb je bij deze methode het meeste risico op koudebruggen.
Indien je moet kiezen tussen buitenmuurisolatie en spouwmuurisolatie, dan kies je dus beter voor die laatste optie. Spouwmuren isoleren is namelijk veel makkelijker dan het isoleren van gevels langs de buitenkant.
Maar wanneer weet je of spouwmuurisolatie een optie is? Wel, er zijn een aantal punten die een aanwijzing kunnen geven. Zo kan je bijvoorbeeld al kijken naar het bouwjaar van je woning. Huizen die gebouwd zijn vóór 1920 zijn meestal niet voorzien van een spouwmuur. Woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 hebben meestal een niet-geïsoleerde spouwmuur. Na 1975 werd de spouwmuur in woningen vaak wel geïsoleerd.
Of je buitenmuren al dan niet een spouw hebben, is ook af te leiden aan de dikte van de muur. Is die dikker dan 25 centimeter, dan is de kans groot dat er een spouw aanwezig is.
Is er een spouw aanwezig, dan is het nog niet zeker of die ook effectief geïsoleerd kan worden. De spouw moet namelijk breed genoeg zijn. Indien de spouw te smal is, dan kan de isolatielaag onvoldoende dik zijn om een effect te hebben. Reken erop dat de spouw minstens 5 centimeter dik moet zijn.
Bovendien mag er zich geen bouwafval in de spouw bevinden. Is dat toch het geval, dan wordt de isolatielaag onderbroken door dit bouwafval, en kunnen er koudebruggen ontstaan. Het bouwafval moet dus eerst uit de spouw verwijderd worden.
Het isoleren van je gevel biedt heel wat interessante voordelen. Dit zijn er maar enkele.
+ Uiteraard is het verlagen van je energiekosten een groot voordeel. Gevelisolatie zal de warmte in huis langer kunnen vasthouden, waardoor je minder snel moet stoken.
+ Dankzij gevelisolatie zal het binnenklimaat in huis ook veel aangenamer zijn. Je zal minder temperatuurschommelingen ervaren, en veel meer kunnen genieten van een constante temperatuur in huis.
+ Buitengevelisolatie heeft als voordeel dat je een ononderbroken isolatieschil rondom je woning kan aanbrengen. Gevelisolatie wordt niet onderbroken door kabels en leidingen, zoals dat bij binnenmuurisolatie wel eens het geval kan zijn.
+ Warmte langer vasthouden is niet het enige functionele voordeel van gevelisolatie. De isolatielaag zal je gevel ook kunnen beschermen tegen vocht van buitenaf. Zo zal je bijvoorbeeld geen problemen meer hebben met doorslaand vocht. Ook andere weersinvloeden zullen minder impact hebben op je gevel.
+ Buitenmuurisolatie gaat meestal gepaard met een nieuwe gevelbekleding. Dit betekent dat je je gevel in een nieuw jasje zal steken. En dit heeft een invloed op de uitstraling van je hele woning. Die zal er meteen heel fris en nieuw uit zien.
Bekijk hier een compleet overzicht van mogelijke soorten gevelbekleding.
+ Een nieuwe gevel wil ook zeggen dat de waarde van je woning zal stijgen. Een groot voordeel met het oog op een mogelijke verkoop van je woning in de toekomst.
Gevelisolatie plaatsen kadert vaak in een groter gevelrenovatieproject. Vandaar dat de prijs voor het aanbrengen van gevelisolatie vaak duurder is dan enkel de isolatie zelf.
Voor het plaatsen van buitengevelisolatie mag je rekenen op een prijs die schommelt rond de 115 à 135 euro per m². In deze prijs zit dan ook het aanbrengen van een nieuwe gevelbekleding vervat. Je keuze voor het type isolatie en type gevelbekleding zal een grote invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs.
Voor het isoleren van een gevel kan je een premie van 15 euro per m² krijgen.
Door je gevel te isoleren, maak je je woning milieuvriendelijker. En dat wordt aangemoedigd door de overheid. Ook voor het isoleren van je gevels kan je dus een premie krijgen.
De premie bedraagt 15 euro per m². De voorwaarde is wel dat je isolatie moet aangebracht worden door een erkend aannemer. Bovendien moet de isolatie een minimale R-waarde van 3 m² K/W hebben.
Andere voorwaarden kan je terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid, of de website van netbeheerder Fluvius.
Met gevelisolatie kan je flink besparen op je maandelijkse energiefactuur. De voorwaarde is wel dat je isolatie perfect geplaatst wordt. Doe daarom zeker een beroep op een professionele isolatiespecialist.
Benieuwd hoeveel zo'n isolatiespecialist kost? Vraag gratis meerdere offertes aan, zodat je prijzen kan vergelijken. Alle offertes zijn volledig op maat, en afkomstig van specialisten actief in jouw regio.
Bovendien zijn alle offertes gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.