×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gevel-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gevel kaleien? Wat zijn de voordelen? En hoe begin je eraan?

Je gevel renoveren kan al door gewoon een nieuwe gevelbekleding aan te brengen. Eén van de mogelijkheden die je hebt is het kaleien van je gevel. Je gevel kaleien is eigenlijk niets anders dan het beschilderen van je gevel met kalkpleister. Maar ondanks de eenvoud van deze techniek zijn er toch enkele interessante voordelen aan.

Welke voordelen biedt het kaleien van je gevel? Hoe ga je hierbij te werk? En wat is de prijs voor het laten kaleien van een gevel?

In dit artikel:

Wat is kaleien?

Bij het kaleien van je gevel ga je dus kaleiverf of kalkpleister op de buitenmuur aanbrengen, vaak met behulp van een blokkwast. Kaleiverf is een mengsel dat voornamelijk bestaat uit kalk. Standaard is kaleiverf dus wit van kleur, maar door allerlei kleurstoffen toe te voegen kan je kaleiverf verkrijgen in diverse kleuren. Hoewel gekleurde kaleiverf niet veel duurder is, verkiezen de meeste mensen toch gewoon de witte variant.

Kaleien kan op talloze soorten ondergrond. Vaak wordt kaleien toegepast op gemetselde buitenmuren. Op dit soort muren, die vaak niet meer in al te beste staat zijn, kan een nieuwe laag van kalkpleister de muur een hele nieuwe look geven. Bovendien zorgt de kalkpleister voor een beschermingslaag tegen vocht, en kan het bovendien ook nog eens oneffenheden camoufleren.

Hoewel kaleien vaak op buitenmuren wordt toegepast, is het ook perfect mogelijk om binnenmuren te behandelen. Je kan het bovendien doen bij zowel nieuwbouw als renovaties.

De oorsprong van het kaleien van muren ontstond bij de boerenbevolking. Zij smeerden hun gebouwen en stallen in met kalkpleister, zodat deze gebouwen beter bestand zouden zijn tegen vocht en schimmels. Pas later kreeg een buitenmuur met kalkpleister de charmante uitstraling die het nu heeft.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gevel reinigen, renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een gevelwerker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwde of herstelde gevel!

Benieuwd naar het tarief van een professionele gevelwerker?

Vergelijk prijzen van professionele gevelwerkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Laat je gevel reinigen, renoveren of herstellen door professionals. Zij leveren een gevel af die de uitstraling van je woning naar een hoger niveau tilt. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gevelwerkers

aanvraag starten

Waarom je gevel kaleien?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun gevel te kaleien. Veel mensen zijn gecharmeerd door de authentieke look, maar er zijn ook heel wat functionele voordelen.

Esthetische voordelen

Door kaleiverf aan te brengen op de buitenmuren, geef je je gevel een hele nieuwe look. Het is alsof je je gevel een nieuwe verflaag geeft. Vaak gebeurt het kaleien met een blokkwast, wat de gevel een hele authentieke look geeft.

Door met een blokkwast te werken, krijgt de gevel een oneffen oppervlak. Hiermee camoufleer je dus eigenlijk de al bestaande oneffenheden op de gevel. Je draait de mankementen van je gevel als het ware om in een voordeel.

Een ander esthetisch voordeel is de grote keuze qua kleuren. Standaard is kalkpleister beschikbaar in het wit. Maar het is perfect mogelijk om kleurpigmenten toe te voegen aan het mengsel, waardoor je ook je gevel kan kaleien in een andere kleur.

Functionele voordelen

Naast de esthetische voordelen zijn er ook nog een aantal functionele of technische voordelen aan het kaleien van je gevel. Zo werd deze techniek in het verleden toegepast door de boerenbevolking om hun huizen ermee te beschermen tegen vocht en schimmel. Ook nu nog biedt kalkpleister dus de nodige bescherming tegen vocht. Kalkpleister is een duurzame en milieuvriendelijke gevelbekleding die je buitenmuur dampopen houdt. En net dat is belangrijk om vochtproblemen te vermijden.

Gevel kaleien: stappenplan

Een buitenmuur kaleien is op zich niet zo moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je de juiste stappen volgt. Hieronder volgen de nodige stappen die je moet volgen om je werk tot een goed einde te brengen.

Materiaal verzamelen

De eerste stap in het proces is de voorbereiding. In deze fase ga je al het materiaal verzamelen dat je nodig hebt.

Hieronder vind je een lijst van zaken die je zeker zal nodig hebben.

Om een gevel te kaleien heb je dus best wel wat materiaal nodig. Het is daarom verstandig om een beroep te doen op een vakman voor deze klus. Zij hebben al dit materiaal standaard in voorraad, waardoor je jezelf niet in de kosten moet jagen.

Gevel voorbereiden

In een volgende fase komt de gevel aan de beurt. Kalei mag je enkel aanbrengen op een gevel die perfect proper is. Je moet dus eerst onkruid, mos en loszittende stukjes verwijderen van de muur. Ook oude verflagen moet je verwijderen.

Net zoals bij gewone schilderwerken kan je ook best de zaken afplakken die geen laagje kalkpleister mogen krijgen. Denk hierbij aan vensterbanken, dakgoten, kozijnen, …

Tot slot is het ook verstandig om de buitenmuur vooraf een beetje vochtig te maken. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet meteen uit het kaleimengsel geabsorbeerd wordt.

Kalei maken

In een volgende stap wordt het kaleimengsel aangemaakt. Allereerst wordt gebrande kalk in poedervorm of brokvorm omgezet naar gebluste kalk. Dit gebeurt via een chemische reactie, door water toe te voegen aan de gebrande kalk. Hierdoor krijg je gebluste kalk in poedervorm. Het hele proces neemt ongeveer 5 minuten in beslag.

Vervolgens wordt water en rivierzand toegevoegd aan de gebluste kalk. Hierdoor ontstaat een smeuïge pasta, die makkelijk kan worden uitgesmeerd. Indien je teveel rivierzand hebt toegevoegd, dan kan je nog steeds corrigeren door meer water toe te voegen.

In deze fase kan je eventueel ook kleurpigmenten toevoegen aan het mengsel. Vaak is het zo dat je eerst de pigmenten moet mengen met water, vooraleer je ze aan het mengsel kan toevoegen.

Gevel kaleien

Nu het mengsel klaar is, kan je starten met het aanbrengen van de kaleiverf op de buitengevel. Het is verstandig om het mengsel eerst uit te proberen op een klein stukje muur, om te zien of het zich goed vasthecht. Ook kan je controleren of de kleur wel is wat je ervan verwacht.

Als alles goed zit, dan kan je de rest van de muur ook kaleien. Vaak worden meerdere dunne laagjes van 1 à 2 millimeter dikte aangebracht. Zorg ervoor dat de lagen niet te dik zijn, zodat het mengsel goed kan hechten.

Om het mengsel aan te brengen wordt vaak een blokkwast gebruikt. Het mengsel wordt in kruisvorm aangebracht. Een eerste laag wordt horizontaal aangebracht, een volgende laag wordt verticaal aangebracht. Hierdoor wordt het mengsel gelijkmatig verdeeld over de muur.

Hoe je gevel verder afwerken?

Een gekaleide gevel kan je op verschillende manieren afwerken. Zo heb je ten eerste al verschillende mogelijkheden qua kleur. Standaard is kaleiverf wit, maar zoals al vermeld kan je makkelijk kleurpigmenten toevoegen aan het mengsel, zodat je je gevel kan kaleien in diverse kleuren. Hou er wel rekening mee dat een gekaleide gevel na verloop van tijd een beetje kan verkleuren.

Je kan het uitzicht van je gevel ook bepalen op basis van de afwerkingstechniek die je gebruikt. Zo wordt er wel eens voor gekozen om de kaleilaag te polieren met een droge blokborstel of met een spons. Op die manier kan je verschillende effecten creëren, en krijg je bijvoorbeeld een zanderige of strepige look.

Ook door te spelen met de samenstelling van je mengsel kan je een invloed uitoefenen op het uitzicht van je gevel.

Wat is de prijs voor het kaleien van gevels?

De prijs voor het kaleien van een gevel hangt af van verschillende factoren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om het werk zelf uit te voeren. In dat geval moet je zelf de kalei kopen. Dit kan je doen aan een gemiddelde prijs van zo’n 6 à 8 euro per m². Je koopt dan wel een zak kalei zonder kleurpigmenten.

Wil je de gevel zelf kaleien? Dan moet je ook rekening houden met een aantal bijkomende kosten, zoals het aankopen van de nodige materialen. Ook moet je de nodige kennis hebben om het werk tot een goed einde te brengen. Zo moet je de juiste techniek aanhouden, en de werken uitvoeren onder de juiste omstandigheden. Hou bijvoorbeeld rekening met de juiste omgevingstemperatuur.

Het kaleien van je gevel door een vakman kost je gemiddeld tussen de 25 en de 40 euro per m².

We raden daarom aan om het werk steeds over te laten aan een ervaren vakman. Niet alleen hebben zij de nodige materialen in huis, ze beschikken ook over de juiste kennis om tot een vlekkeloos resultaat te komen.

Indien je je gevel wil laten kaleien door een vakman, dan kost je dit gemiddeld tussen de 25 en de 40 euro per m². De exacte prijs zal verschillen van vakman tot vakman. We raden daarom aan om verschillende offertes aan te vragen bij meerdere vakmannen, en hun prijzen te vergelijken. Zo ben je zeker dat je niet teveel betaalt.

Gratis offertes voor het uitvoeren van gevelwerken

Door je gevels te kaleien geef je je woning een warme en unieke look, waar je nog jarenlang van kan genieten. Maar het is dan wel belangrijk dat het werk goed wordt uitgevoerd. Doe daarom zeker een beroep op een professional. Geef via onderstaand formulier aan wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan voor jou op zoek naar geschikte specialisten in jouw regio.

Vergelijk alle offertes die je ontvangt, en bespaar zo tot wel 35%. Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


gevelwerkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gevelbekleding: het complete overzicht
Gevelwerken in uw buurt
Offertes voor gevelwerken