De gevel is voor de buitenwereld één van de meest zichtbare onderdelen van je woning. De staat van je gevel zal voor een groot stuk de uitstraling van je woning bepalen. Het is dus belangrijk om je gevel er steeds netjes te laten uitzien. Regelmatig een gevelreiniging laten uitvoeren is dus zeker aan te raden.
Hoe gaat z’n gevelreiniging juist in z’n werk? Welke manieren bestaan er om een gevel te reinigen? En hoeveel kost een gevelreiniging? In dit artikel vind je het antwoord!
Je gevel reinigen doe je in de eerste plaats om esthetische redenen. Een nette gevel zorgt voor een woning met een frisse uitstraling. Niet alleen vinden veel mensen het belangrijk om in een nette woning te wonen, het wordt soms ook gedaan in het zicht van een mogelijke verkoop van de woning. Een gereinigde gevel doet de waarde van de woning namelijk stijgen. Bovendien trek je zo meer potentiële kopers aan.
Maar een gevel reinigen is niet enkel belangrijk om esthetische redenen. Er zijn ook functionele redenen aan verbonden. Een gevel heeft natuurlijk ook een beschermende functie, en ook die moet gevrijwaard blijven.
Zo zal een gevel in de eerste plaats vocht van buitenaf tegenhouden. Is een gevel in slechte staat, dan kan regen zomaar de muur binnendringen en voor vochtproblemen zorgen. In het ergste geval trekt het vocht doorheen de muur, en verschijnen er vochtplekken op de binnenkant van de muur.
Door je gevel eerst te reinigen en vervolgens een beschermende coating te geven, kan je vermijden dat vocht zich in de muur kan dringen.
Een gevelreiniging verloopt steeds volgens een vast proces. Het is belangrijk om er niet meteen aan te beginnen, maar om eerst goed te analyseren. Een foute diagnose stellen kan immers leiden tot de verkeerde reinigingsmethode. Dit kan je gevel blijvende schade toebrengen.
De eerste stap bij elke gevelreiniging is de staat van je gevel controleren. Hier kijk je niet zozeer naar de mate van vervuiling, maar wel naar mogelijke schade. Hoe is de gevel eraan toe, en wat dient er juist te gebeuren?
Vooraleer je start met het reinigen van de gevel, moet de schade namelijk eerst hersteld worden. Het gaat dan bv. of barsten of scheuren in de muur, of loszittende voegen.
In sommige gevallen kan je schade zelf aanpakken, zoals hier en daar enkele loszittende voegen. Maar in andere gevallen is er meer aan de hand. Barsten en scheuren kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van een dieperliggend stabiliteitsprobleem. In dat geval is het verstandig om een gevelspecialist te raadplegen.
Ook vochtproblemen zijn vaak voorkomende problemen bij gevels. Vochtplekken op de muur zijn heel herkenbare symptomen. Kijk niet enkel naar de buitenkant van de muur, maar ook naar de binnenkant. Soms kan vocht dat in de gevel dringt zich doorzetten naar de binnenkant van de muur.
Om de juiste reinigingsmethode te kunnen kiezen, is het noodzakelijk om eerst te bepalen met welk soort vervuiling je te maken hebt. Ook de hardnekkigheid en de ernst van de vervuiling zullen bepalen welke reinigingsmethode je best kiest.
Doorgaans hebben gevels te maken met enkele vaste soorten vervuiling:
Uit de vorige stap kon je al afleiden dat er verschillende methoden bestaan om je gevel te reinigen. Welke methode je best kiest, hangt af van het type vervuiling. Ook de mate van vervuiling en de staat van je gevel zullen een rol spelen in je keuze voor een bepaalde reinigingsmethode.
Dit zijn de meest gebruikte gevelreinigingsmethodes:
Later in dit artikel gaan we dieper in op elke methode.
Nadat de gevel is gereinigd, is het verstandig om nog een extra beschermende laag toe te voegen. Dit moet de gevel beschermen tegen indringend vocht en vuil.
Zo’n beschermende laag toevoegen doe je door je gevel te laten impregneren. Hierbij wordt een impregneermiddel op de gevel gespoten. Het impregneermiddel is transparant, en zal dus geen impact hebben op het uiterlijk van je gevel.
Je gevel impregneren heeft een aantal interessante voordelen. Het zal ervoor zorgen dat je gevel langer proper blijft. Daarnaast voorkomt het doorslaand vocht. Tot slot zal het impregneermiddel ook vermijden dat vuil zich opnieuw op de gevel zal hechten.
Om je gevel blijvend proper te houden, is het aan te raden om elke 10 jaar een impregneermiddel aan te brengen. Je gevel impregneren kost gemiddeld rond de 8 à 12 euro per m².
Je kan je gevel dus reinigen volgens verschillende methoden. Laten we eens dieper ingaan op elk van deze methoden.
Bij stoomreinigen wordt je gevel enkel gereinigd met water. Het water heeft een hoge temperatuur, die schommelt tussen de 100° en de 150° Celsius. Hoe hoger de temperatuur, hoe beter gereinigd kan worden. Bij deze methode zal de kracht van de reiniging dus niet afhangen van de druk waarmee het water op de gevel wordt gespoten, maar wel van de temperatuur van het water.
Het voordeel van deze methode is dat je enkel gebruik maakt van water, en dat maakt deze methode vrij goedkoop. De kostprijs schommelt rond de 5 euro per m². Het nadeel is dan weer dat deze reinigingsmethode enkel geschikt is voor licht verontreinigde gevels.
Bij deze methode zal je gevel worden gereinigd met een combinatie van water en zand, glasparels of kalk. Het is een relatief zachte methode van reinigen, dankzij het gebruik van water.
Door de dikte van de korrels, de verhoudingen tussen de ingrediënten en de druksterkte aan te passen, kan je de kracht van de reiniging aanpassen aan de staat van de gevel of het type gevelbekleding.
Je gevel laten vochtstralen kan al vanaf zo’n 12 euro per m².
Nevelstralen is een reinigingstechniek die vaak wordt gebruikt bij historische gebouwen. Bij nevelstralen wordt immers gebruik gemaakt van nauwkeurig in te stellen indirecte stralen. De kracht van de reiniging is in te stellen door korrelvormen en de grootte van de spuitmond aan te passen.
Een gevel nevelstralen heeft een prijs vanaf 15 euro per m².
Bij het zandstralen van een gevel worden kleine korrels zand onder hoge druk op de gevel gespoten. Het grote voordeel van deze methode is dat het een milieuvriendelijke techniek is waarmee je zwaar verontreinigde gevels kan reinigen. Het is echter minder geschikt voor poreuze gevels. In dat geval kies je best voor minder harde technieken, zoals stoomreinigen of vochtstralen.
Je kan een gevel laten zandstralen voor een kostprijs vanaf 12 euro per m².
Tot slot is ook het chemisch reinigen van je gevel nog een mogelijkheid. Deze methode wordt enkel toegepast bij zwaar verontreinigde gevels. Er wordt immers gebruik gemaakt van chemische of biologische reinigingsproducten. Vooraf wordt het juiste reinigingsmiddel bepaald op basis van de ondergrond van de gevel. Een verkeerd product kiezen kan namelijk schade toebrengen aan de gevel.
Voor het chemisch reinigen van een gevel starten de prijzen vanaf zo’n 15 euro per m².
Een gevelreiniging uitvoeren is niet zo duur. Toch is de kostprijs voor sommigen een reden om zich af te vragen of ze eventueel zelf de gevel kunnen reinigen.
We raden het in ieder geval niet aan om een gevel zelf te reinigen. Daar zijn immers een aantal goede redenen voor.
De eerste stap in het reinigen van een gevel is een correcte analyse. Je moet correct kunnen bepalen met welk type verontreiniging je te maken hebt, en welke reinigingsmethode het meest geschikt is. Kalkaanslag moet bijvoorbeeld op een andere manier worden gereinigd dan mos op de gevel. Een foutieve methode kiezen leidt niet tot het gewenste effect.
Ook bij de voorbereiding van de gevelreiniging moet je de nodige voorzichtigheid inlassen. Zeker wanneer je ervoor kiest voor hardere reinigingstechnieken, zoals chemisch reinigen of zandstralen. Zo moeten alle ramen en deuren bijvoorbeeld goed worden afgeschermd.
Tot slot heeft een professionele gevelreiniger de nodige materialen om de klus tot een goed einde te brengen. Denk maar aan stellingen of hoogtewerkers. Dit zijn zaken die jij waarschijnlijk moet huren, wat ook een kostprijs met zich meebrengt.
De prijs voor het laten reinigen van een gevel hangt vooral af van de oppervlakte van je gevel, en van de reinigingsmethode die wordt gehanteerd. Deze reinigingsmethode wordt bepaald op basis van de mate van vervuiling en de ondergrond van de gevel.
Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per techniek.
Reinigingstechniek | Mate van vervuiling | Prijs per m² |
---|---|---|
Stoomreinigen | Lichte vervuiling | 5 euro |
Vochtstralen | Zware vervuiling | 12 euro |
Nevelstralen | Lichte tot middelmatige vervuiling | 15 euro |
Zandstralen | Zware vervuiling | 12 euro |
Chemisch reinigen | Zware vervuiling | 15 euro |
Je gevel reinigen laat je best over aan een professional. Zij weten welke methode het beste toe te passen, zonder schade aan je gevel aan te brengen.
Geen zin om zelf op zoek te gaan naar een geschikte specialist? Wij doen het voor jou. Geef aan wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan voor jou op zoek naar geschikte vakmannen. Zij leggen je elk een offerte op maat voor.
Alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting.