Crepi is een populair type gevelbepleistering met tal van interessante voordelen. Het wordt toegepast bij zowel renovatieprojecten als nieuwbouwprojecten.
Welke voordelen heeft crepi als gevelbekleding? Hoe breng je het aan op de gevel? En wat is juist de kostprijs voor het aanbrengen van crepi op de gevel?
Crepi is een type gevelbekleding dat de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen als alternatief voor traditionelere gevelbekledingen, zoals baksteen. Crepi is een gevelpleister met een heel mooie uitstraling. Afhankelijk van de uitvoeringen kan je kiezen voor een egale en strakke uitstraling, of net voor een heel authentieke uitstraling. Je kan het zowel voor buitentoepassingen als binnentoepassingen inzetten. Voor binnentoepassingen wordt vaker gekozen voor een strakke afwerking, aangezien dit een modernere uitstraling heeft. Voor buiten kiest men meer voor een ruwere afwerking.
Crepi staat ook wel bekend als sierpleister. Het is een gevelpleister die wordt gemaakt op basis van zand en cement. Door kleurpigment aan het mengsel toe te voegen, kan je bovendien de crepi aanbrengen in verschillende kleuren.
Je hebt de keuze uit twee soorten crepi: kunstharspleister of synthetische pleister en minerale sierpleister. Wat zijn de verschillende tussen de twee?
Minerale sierpleister is een volledig natuurlijke gevelpleister op basis van cement, zand en kalk. Het heeft een dampopen karakter, maar tegelijk ook waterkerende eigenschappen. Het houdt dus neerslag van buitenaf tegen, maar laat vochtige lucht van binnenuit naar buiten ontsnappen. Zo is minerale pleister uitstekend geschikt om opstijgend vocht in de muren tegen te gaan.
Minerale sierpleister wordt in dikkere lagen aangebracht. Daarom is het de ideale gevelpleister om oneffenheden op de gevel weg te werken. Minerale gevelpleister wordt daarom vaak gekozen bij het renoveren van oudere woningen. Door de dikkere lagen is het ook mogelijk om bepaalde patronen of structuren in de pleisterlaag aan te brengen.
Het nadeel van dit type crepi is dat het vrij gevoelig is voor vuil, mossen en scheurtjes.
Synthetische sierpleister, kunstharspleister of siliconenpleister, is een gevelpleister op basis van kunsthars, die iets dunner is dan de minerale sierpleister. Het gevolg is dat een gevel behandeld met kunstharspleister een veel egaler en strakker uiterlijk zal hebben. Kunstharspleister is ook elastischer dan minerale pleister, waardoor het minder snel zal scheuren.
Synthetische gevelpleister wordt vaak niet zozeer als gevelbekleding toegepast, maar wel als afwerkingslaag voor buitenisolatie. Men brengt het doorgaans in twee à drie lagen aan.
In tegenstelling tot minerale pleister is kunstharspleister beter bestand tegen vervuiling, mossen en krassen. Wel is het minder kleurvast, aangezien de lagen veel dunner zijn.
Crepi biedt als gevelbekleding enkele interessante voordelen. Hieronder vind je een lijst van de belangrijkste voordelen en nadelen van crepi.
+ Crepi is de ideale gevelbekleding als afwerkingslaag voor buitenisolatie. Crepi is een gevelbekleding die op vele ondergronden aangebracht kan worden, dus ook op alle soorten isolatiematerialen. Bovendien is isoleren langs de buitenkant veel interessanter dan isoleren langs de binnenkant. Je verliest immers geen ruimte aan de binnenkant van de woning, en je kan langs de buitenkant veel beter koudebruggen vermijden.
+ Crepi is vochtwerend en tegelijk dampopen. Het belet vocht van buitenaf in de gevel te dringen, en langs de andere kant laat het vochtige lucht van binnenuit via de gevel ontsnappen. Hierdoor vermijd je vochtproblemen met condensvocht, en loop je minder risico op opstijgend vocht.
+ Er zijn natuurlijk ook vele esthetische voordelen. Zo is crepi beschikbaar in vele kleuren, waardoor je altijd wel een kleur vindt die bij je woning past.
+ Ook kan je kiezen tussen een eerder strakke en moderne afwerking, of eerder een ruwere en authentiekere afwerking. Deze laatste afwerking is bovendien ideaal om oneffenheden weg te werken.
+ De nieuwe gevelbekleding met crepi doet uiteraard ook je woning er als nieuw uitzien. Dit zal de waarde van je woning ongetwijfeld verhogen. Heel interessant met het oog op een mogelijke verkoop in de nabije toekomst.
Sommige soorten gevelpleister kunnen sneller vuil worden dan anderen. Denk bijvoorbeeld maar aan de minerale sierpleister. Zeker langs een drukke baan kan de vervuiling sneller optreden. De crepi terug reinigen is niet altijd eenvoudig. Pas je de verkeerde reinigingsmethode toe, dan kan je de pleisterlaag beschadigen.
Sommige soorten crepi zijn gevoelig voor scheuren. Dat is bv. het geval bij de minerale gevelpleister.
Kunstharspleister is dan weer gevoelig voor kleurverandering, aangezien de gekleurde toplaag slechts een dunne laag is.
Bij het aanbrengen van crepi wordt doorgaans een vast stappenplan gevolgd. De voorbereiding verloopt gelijk bij alle soorten crepi. Enkel bij het aanbrengen van de pleister zijn er kleine verschillen.
Zoals bij vele klussen start je ook hier met een goede voorbereiding. In dit geval gaat het om het verzamelen van alle benodigde materialen, zoals een stelling, een afvalcontainer, machines en gereedschap.
Net zoals bij schilderwerken worden ook hier alle zaken afgedekt die niet vuil mogen worden. Denk maar aan ramen en deuren, maar ook dorpels, opritten, voetpaden en terrassen. Meestal wordt hiervoor een folie gebruikt.
In een tweede stap worden hoekprofielen aangebracht. Deze hoekprofielen zullen ervoor zorgen dat de pleister netjes over de hoeken heenloopt, en dat je dus één mooi doorlopende pleisterlaag krijgt.
De hoekprofielen hebben ook een beschermende functie. Ze dienen ter versteviging van de gevelhoeken, en verhinderen dat vocht onder de pleisterlaag kan terechtkomen.
Daarna wordt doorgaans ook een wapeningsnet aangebracht op de gevel. Dit wapeningsnet dient om barsten en scheuren in de gevel te overbruggen, en helpen om een mooie en egale pleisterlaag te bekomen.
Kies je ervoor om je gevel ook nog te isoleren? Dan worden eerst de isolatieplaten op de gevel gelijmd, en wordt het wapeningsnet vervolgens op de isolatieplaten aangebracht.
Na het wapeningsnet is het tijd om de crepi aan te brengen. Je kan dus kiezen uit twee soorten crepi. De keuze voor een bepaalde soort gevelpleister zal de werkwijze lichtjes beïnvloeden.
Siliconen crepi
Pleister op basis van kunsthars is vrij licht en dun, en wordt daarom in meerdere lagen aangebracht. De eerste laag is de basislaag, die bestaat uit een basispleister. De tweede laag is de hechtingslaag. Tot slot wordt een laatste laag aangebracht, de siliconenpleister zelf.
Siliconenpleister kan zowel met de hand als met de spuitmachine worden aangebracht.
Minerale crepi
Omdat minerale crepi doorgaans dikker is, wordt van dit type crepi slechts één laag aangebracht. Een laag minerale pleister heeft een gemiddelde dikte van 12 tot 15mm.
De pleisterlaag laat men vervolgens drogen, waarna vaak ook nog structuren of patronen in de pleisterlaag worden gekrabd. Men gebruikt hiervoor een nagelpalet of krasbord.
Tot slot is de afwerking aan de beurt. In deze fase worden bv. de naden gedicht met een siliconenkit. Ook wordt de gevel nog eens aan een laatste inspectie onderworpen en wordt al het vuil verwijderd.
Crepi gevelbekleding kan na verloop van tijd vervuild raken. Zeker wanneer je woont op een plaats die de vervuiling in de hand werkt, zoals langs een drukke baan, kan de gevel snel vuil worden. De vervuiling valt des te meer op wanneer je voor een egale gevelafwerking kiest. Bij een gevel die ruwer is afgewerkt, zal de vervuiling minder snel opvallen.
Daarnaast zal ook het soort gevelpleister een rol spelen. Kunstharspleister is beter bestand tegen vervuiling, en mossen zullen er zich minder snel op hechten. Minerale pleister is dan weer gevoeliger voor vervuiling.
Het soort pleister is van belang voor het reinigen van je crepi gevel. Minerale sierpleister mag je niet reinigen met een hogedrukspuit. Je riskeert immers dat stukken van je gevelbekleding gaan loskomen. Een gevel met synthetische pleister mag je wel met een hogedrukspuit reinigen, maar enkel onder lage druk.
De prijs voor het laten bekleden van je gevel met crepi zal in de eerste plaats uiteraard afhangen van de oppervlakte van je gevel.
Daarnaast speelt ook het soort pleister een rol. Voor het aanbrengen van minerale sierpleister moet je rekenen op een prijs van ongeveer 65 euro per m². Kies je voor synthetische gevelpleister, dan kost je dit ongeveer 70 euro per m².
Vaak wordt er ook voor gekozen om ook gevelisolatie aan te brengen. Is dat ook bij jou het geval, dan moet je er uiteraard rekening mee houden dat de prijs hoger zal liggen. Voor minerale pleister met isolatie moet je rekenen op een prijs van zo’n 80 à 100 euro per m². Voor synthetische crepi met isolatie schommelt de prijs rond de 90 à 110 euro per m². Alle vermelde prijzen zijn excl. BTW.
Soort crepi | Prijs per m² (zonder gevelisolatie) | Prijs per m² (met gevelisolatie) |
---|---|---|
Minerale sierpleister | 65 euro | 80 à 100 euro |
Synthetische pleister | 70 euro | 90 à 110 euro |
Benieuwd naar de prijs voor het laten aanbrengen van crepi gevelbekleding? Vraag prijzen op bij meerdere specialisten in jouw regio, en bespaar tot wel 35% op de kostprijs door prijzen te vergelijken.
Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien volledig gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.